CLOSE SEARCH

Behandling

Bekkenløsning og bekkenleddsyndrom kan behandles av flere typer terapeuter.

De mest effektive er kiropraktor og akupunktur. Massasje, osteopati og fysioterapi kan også benyttes. Siden behandling hos de forskjellige terapeutene er så forskjellig vil vi skrive litt om hver enkelt behandlingsform.

 

 

 

Kiropraktorbehandling

 

Kiropraktorbehandling er noe av det mest effektive man kan gjøre med et smertefullt bekken og korsrygg.

Kiropraktisk behandling av gravide er helt trygt både for mor og barn. En del er skeptiske til å oppsøke kiropraktor og tror det kan være vondt eller være farlig for barnet, men det stemmer overhodet ikke.

Det en kiropraktor gjør først er å foreta en grundig undersøkelse av ledd, muskler og nerver for å diagnosere hva som er problemet. Man starter aldri behandling før man har diagnosert problemet.

Behandlingen består i å få normal leddfunksjon tilbake igjen, og kan ofte kombineres med gode råd og triggerpunktbehandling av muskulatur. Når årsaken til smertene som regel er irritasjoner rundt ledd og nerver, vil kiropraktikk være den mest effektive behandlingen siden det er den eneste behandlingsformen som har fokus på leddene. Mange er overasket over at det ikke gjør noe vondt å få behandling, og at de ofte umiddelbart beveger seg lettere.

Ved behov for sykmelding, henvisning til spesialist eller fysioterapi vil kiropraktoren din kunne hjelpe deg.

Du trenger ikke henvisning fra lege for å oppsøke kiropraktor lenger, du får automatisk støtte fra HELFO. Dette gjelder alle som oppsøker kiropraktor. HELFO dekker pr dags dato (August 2018) 147 kr på første konsultasjon og 68 kr på oppfølgende behandling. Les mer om dette hos HELFO

 

 

 

Akupunktur

Akupunktur for gravide fungerer bra for bekkensmerter, men vil også være gunstig for en rekke andre vanlige svangerskapssymptom. Kvalme kan ofte lindres bra med akupunktur.

Akupunktur er en veldig forsiktig behandling for de som er litt redde for å oppsøke annen behandling.

En akupunktør vil bruke mye tid på å gå gjennom problemet og evnt andre bakenforliggende problem før man starter behandlingen. Akupunktur har et mye mer helhetlig syn på kroppen enn de andre terapeutene, og man behandler som regel hele kroppen i tillegg til det aktuelle problemet.

 

NB! Når vi her snakker om akupunktur, er det en akupunktør som har KLASSISK AKUPUNKTUR UTDANNING. En fysioterapeut som setter nåler er som regel ikke en akupunktør. Det er veldig stor forskjell på kompetanse og behandling. Jeg vil råde gravide til å oppsøke en klassisk utdannet akupunktør.

 

 

 

Massasje for gravide med Bekkenløsning

Når man får smerter kommer man ofte inn i en ond sirkel.

Smerter har ofte sitt utgangspunkt stramme og stive muskler. Når man så får kraftige nok smerter vil kroppen ofte reagere med å stive av det smertefulle området og dermed blir man enda stivere, som igjen gir mer smerter.

For å komme raskere ut av denne onde sirkelen, vil massasje hjelpe. Massasjen det her er snakk om er såkalt terapeutisk massasje, «spa-massasje» hjelper lite på denne type problem.

En studie som sammenlignet massasje med avspenningsøvelser viste at gruppen som hadde fått massasje hadde mindre smerter, bedre humør og søvn enn den gruppen som kun brukte avspenningsøvelser.

 

 

 

Fysioterapi

Opptrening og rådgiving fra fysioterapeut har vist seg nyttig for gravide.

En fysioterapeut vil diagnosere problemet nøye ved en grundig undersøkelse før han setter igang behandling. Behandling kan være massasje, øvelser eller andre behandlingsformer.

Når man går til en fysioterapeut bør man få behandling, dvs en fysioterapeut som faktisk tar på deg, gir deg massasje med hendene (ikke massasje-apparat eller varmepakning), og legger opp et treningsopplegg som er skreddersydd til deg og din rygg.

 

 

 

Osteopati

Osteopater har også en del teknikker som fungerer veldig bra på bekkensmerter.

Osteopater har et helhetlig fokus, ikke ulikt en akupunktør. Osteopater behandler ofte med hensyn på indre organ og sirkulasjon i kroppen.

 

 

 

Hva kan Legen hjelpe med?

 

Det kan være lurt å kontakte legen din ved smerter i bekkenet.

Legen din vil ikke kunne gi deg noe behandling som en vanlig terapeut vil. Legen vil kunne gi deg gode råd, henvisning til fysioterapi, henvisning til vanntrening som kan være veldig effektivt for mange med bekkensmerter.

Ved behov kan legen selvsagt også sykmelde deg.

Om du får diagnosen «bekkenløsning med gangvansker» så vil du ha rett på fri behandling hos fysioterapeut resten av svangerskapet og ved behov de første 6mnd etter fødsel.

 

 

 

Vanntrening for gravide med bekkenløsning

Vanntrening er veldig bra for gravide. Her får man mulighet til å trene og få bevegelse i bekken og korsrygg uten at man har noe særlig belastning på bekkenet. I vannet fjernes vekten av magen og dermed kan man lettere trene seg i form igjen. Denne type trening foregår som regel under veiledning av en fysioterapeut.

I Oslo tilbyr Svømmeakademiet bassengtrening for gravide.

 

 

 

 

Kognitiv behandling for bekkenløsning

Hvis man ønsker å gå til en terapeut for å snakke om smertene sine og kartlegge hvordan man tenker på smerter så er det fint, spesielt hvis man har store underliggende stressfaktorer.

Dette er en form for stressmestring, og som regel vil en terapeut ta tak i dette samtidig med annen behandling.

Det som er sentralt her er ufarliggjøring og avmystifisering av smerter.

Det finnes mange flinke terapeuter som kan behandle deg og få bort smertene dine, SAMTIDIG som vi gir gode råd om hvordan man skal håndtere dette i hverdagen og forebygge dette senere.

 

 

 

Hva kan NAV bidra med om du har bekkenløsning

 

Dersom du bli arbeidsufør pga bekkenløsning har du krav på sykepenger.

Du får også dekket behandling hos fysioterapeut i svangerskapet og inntil 6mnd etter fødselen om du får diagnosen bekkenløsning med gangvansker.

Ved ekstreme tilfeller av bekkenløsning der moren ikke klarer de daglige gjøremål, kan faren overta noe av mors permisjon og hjelpe til hjemme en periode.

Dersom man søker kommunen kan den vurdere om det er behov for husmorvikar, barnehageplass, spesiell parkeringstillatelse eller medisinsk rehabilitering, men dette gjelder kun for de hardest rammede.